Munkaeszközök a csiszolópapírtól a szivacsig

csiszolószalag, csiszolópapír, csiszolóvászon

Ön tudja, hogy milyen típusú feladatokhoz alkalmas a csiszolópapír? Na és a szövet vagy a szivacs? Bemutatkoznak a kézi csiszolás leggyakrabban használt eszközei!

Magától értetődő, hogy a gépi csiszolás gyors és hatékony felületkezelést ígér, sok esetben mégis kézzel érdemes inkább dolgoznunk. Amennyiben a kezelésre váró felület kicsi, nehezen hozzáférhető vagy tagolt, mindig a kézi csiszolás válik be, ami körülményessége ellenére mégiscsak tartogat előnyt számunkra, hiszen ez egy sokkal költségtakarékosabb megoldás, mint a géppel végzett munka.

Sokféle eszközt hívhatunk segítségül a kézi csiszoláshoz, attól függően, hogy éppen milyen feladattal találjuk szembe magunkat. A legelterjedtebb egyértelműen a csiszolópapír, de ott van ezen felül a szivacs, a vászon és természetesen akadnak egészen speciális feladatra tervezett típusok is. Nézzük is meg, melyek a leggyakrabban használt eszközök, és mi mindent érdemes tudni róluk!

Ha az egyszerű épp megfelel: csiszolópapír

A szemcse méretétől függően sokféle csiszolópapír változatot megkülönböztetünk, a fokozatokat P40-P240 közötti számozással jelöljük. Ha ezt az eszközt választjuk a munkához, dolgozhatunk csiszolófával és kézi lapbefogóval is, ezekhez a tekercselt csiszolópapír, illetve csiszolóvászon a legjobb kivitel. Egyszerűen csak le kell vágni egy darabot a tekercsből (egy kis ráhagyással), és már rögzíthetjük is a helyére.

 

A fémszivacsok rendkívül sokoldalú társak

A fémszivacsokat használhatjuk bármilyen fémhez, de annál puhább anyagok kezelésére is, fa felületekhez viszont nem tanácsos alkalmazni őket. Ahogy a csiszolópapír esetében, itt is többféle finomsági fokozatból választhatunk, ezt egy 1-től 5-ig terjedő skálán szokás jelölni. A használat legfontosabb szabálya, hogy sose felejtsünk el munkavédelmi kesztyűt húzni a munkához a szivacsból kiálló fémszálak miatt.

csiszolószalag, csiszolópapír, csiszolóvászon

Csiszolószivacs, a nagybetűs praktikum

Sarkokat, peremeket, lekerekített éleket kell csiszolni? Ebben az esetben aligha akad jobb munkaeszköz a csiszolószivacsnál, ami egyszerű, mégis hatékony megoldást kínál nehezen hozzáférhető felületek esetén. A csiszolóanyag alakkövető, ráadásul a szivacsnak 2, a korongos kivitelnek mind a 4 oldala csiszolófelülettel van ellátva. Többféle finomsági fokozatban kapható, még ultrafinom csiszolószivacsot is választhatunk.

Műanyag csiszolószövettel durván és finoman is

A csiszolószövetet laza szerkezet jellemzi, ennek köszönhetően könnyen hajlik, vagyis tökéletesen igazodik a kezelni kívánt felület formájához. Szintén a szerkezeti adottságból következik, hogy a szövet nehezen tömődik el és egyszerűen tisztítható. Ez a típus alkalmas durva és finom csiszoláshoz egyaránt, kapható lapokra vágva és még csiszolótárcsa formájában is.

csiszolószalag, csiszolópapír, csiszolóvászon

Vízálló papírok, ha extra sima felület a cél

Ha olyan felülettel dolgozunk, ami már kezelve van valamilyen módon (például alapozást vagy festéket kapott) és jól viseli a nedves közeget, akkor vízálló papírra van szükségünk. Ennek segítségével különösen sima felületet érhetünk el, mivel a vizes módszernek köszönhetően kevés eséllyel sérül a csiszolt felület, ráadásul a csiszolószövethez hasonlóan itt sem kell eltömődéssel számolni.

Önnek melyik típusra van szüksége a munkájához? Ha a kézi csiszolás eszközei érdeklik, jó helyen jár nálunk, hiszen kínálatunk ebben is erős, de természetesen talál nálunk végtelenített csiszolószalagokat, korongokat, valamint tárcsákat is. Ismerkedjen meg professzionális termékeinkkel és felmerülő kérdéseit tegye fel bátran szakértőinknek, hogy mindig magabiztosan vághasson neki a munkának!

Telefon:06 30/996-43-82
E-mail:dunaholz@gmail.com