Gyémánt vágotárcsák

Kemény vagy erősen koptató anyagok vágásához speciális vágó éllel rendelkező szerszámok szükségesek. Legtöbbször beton, kő vagy kerámia vágásakor lehet szükségünk gyémánt vágótárcsákra. Borsos áruk miatt fontos tudni, hogy melyik mire használható, milyen munka végezhető velük.

A gyémánt a legkeményebb anyag, amellyel vágás, csiszolás vagy fúrás végezhető. A hordozótestre (tárcsa, fúrókorona stb.) rögzített szegmensek különböző fémporokból, és eltérő mennyiségben hozzáadott gyémántszemcsékből állnak. A szegmens kötésének keménysége illetve puhasága, valamint a benne foglalt gyémántszemcsék mennyisége és minősége határozza meg, hogy a korong mely anyagok megmunkálására lesz alkalmas. A gyémántszerszámokon található szemcsék szinte kizárólag mesterséges gyémántból készülnek.
Fontos szempont még a szegmensnek a hordozótestre való rögzítésének módja, továbbá lényeges a hordozótest anyagának, megmunkálásának minősége is. Az alkalmazási területtől függően különféle módszerrel rögzítik a szegmenseket a hordozótestre. A gyémántszemcsék szegmensen belüli kötésére fémporokat használnak, amelyek különböző összetevőkből állnak. Bronz vagy réz hozzáadásával puhább kötés, volframkarbamid, vagy keményfém hozzáadásával keményebb kötés hozható létre.
A kötést mindig a megmunkálandó anyagnak megfelelően kell kiválasztani. Kemény kötés szükséges az abrazív (erősen koptató) anyagokhoz, mint például a friss beton vagy az aszfalt, puhább kötés a kemény anyagokhoz, például az öreg, megfelelően tömörített vasalt beton vagy a márvány vágásához.

Milyen anyagra milyen tárcsát válasszunk?

A leggyakoribb építőipari anyagok vágásához a vegyes felhasználásra ajánlott tárcsák jelentik a legjobb megoldást. Az „univerzális” gyémánt vágótárcsák szegmensei különböző anyagok egymás utáni vágására vannak kifejlesztve, ha így használjuk, a tárcsa fel is éleződik az anyagváltások során. Figyeljünk oda, hogy vegyes felhasználásra ajánlott gyémánttárcsával huzamosabb ideig ne vágjunk egyfajta anyagot, mert bizonyos idő elteltével erősen romlik a vágási teljesítmény, ilyenkor a szerszámot fel kell élezni.
Élezni puhább anyagban történő vágással lehet: ilyen a homokkő, vagy az agyagtégla, de a legmegfelelőbb erre a célra a korund szemcsés köszörűkő. Előfordulhat, hogy élezés szükséges az anyagok közti váltásnál, illetve, hogy egy új tárcsa nem vág bele bizonyos anyagba, de élezés után kiváló teljesítményt nyújt.
A vegyes felhasználású gyémántszerszámok majdnem minden anyagot vágnak, de az erősen koptató tulajdonságú anyagokban jóval rövidebb az élettartamuk, kemény anyagok vágása során pedig élezést és sűrűbb hűtési szüneteket igényelnek. Az erősen koptató tulajdonságú anyagokat nevezzük abrazív anyagoknak, ilyen például az aszfalt, a puhább tégla, homokkő, samott tégla vagy a friss beton. Ha ilyen anyagokat kívánunk vágni, speciálisan e célterületre készült gyémántszerszámokra van szükségünk, melyeket az adott anyag vágására fejlesztettek ki. Az abrazív anyagokhoz kifejlesztett gyémánt vágótárcsák a kemény anyagokat nem vágják: aszfaltos vagy friss beton vágására alkalmas tárcsával ne próbáljunk gránitot, márványt vagy beton járólapot vágni. A kemény anyagok vágására fejlesztett gyémánt vágótárcsákkal gazdaságosan csak kemény anyagokat tudunk vágni, puhább anyagban jelentősen romlik a vágási teljesítményük, erőteljesen csökken az élettartama.

Telefon:06 30/996-43-82
E-mail:dunaholz@gmail.com