Fibertárcsa kisokos: választás és extra tippek

csiszolótárcsa, Fíbertárcsa

A fibertárcsák sokféle csiszolási munkához lehetnek hasznos társak, de ne feledje, hogy eredményesen és szépen dolgozni csak feladatra szabott munkaeszközzel lehet!

A fibertárcsák a csiszolótárcsák speciális változatai, melyek hordozóanyagukban különböznek a család többi tagjától. A hordozóanyag ebben az esetben vulkánfiber. Ezek a tárcsák éppúgy használhatóak sarokcsiszolóval, mint bármely más hasonló munkaeszköz, azt viszont tudni kell, hogy itt mindenképpen szükséges egy felfogó tányér.

Leggyakrabban a fémmegmunkálás területén használnak fibertárcsákat, méghozzá felülettisztításra, varratcsiszolásra és élek letörésére, de ezen felül alkalmasak faanyagok és műanyagok felületkezeléséhez, továbbá mellettük szól, hogy nehezen hozzáférhető helyeken is nagyon könnyű velük dolgozni.

A fibertárcsa hatékony munkavégzést tesz lehetővé, és rövid idő alatt tökéletes csiszolatképet érhetünk el vele, de csak akkor, ha a megfelelő változatot fogjuk munkára. Ha rosszul választunk, annak nem csak a hatékonyság látja kárát, hanem a tárcsa élettartama is, mivel a szemcsék könnyen eltömődhetnek. Milyen szempontok mentén válasszunk?

csiszolótárcsa, Fíbertárcsa

Fibertárcsák a szemcse anyaga szerint

  • Korund: Ez a legkisebb keménységű szemcse, ami jól teljesít hőállóság és hővezetőképesség terén, ezen felül kémiailag közömbös szerkezeti acélokkal szemben. Elsősorban acélhoz és fához érdemes használni.
  • Cirkon-korund: Ez egy speciális szerkezetű szemcsetípus, ami rendkívül szívós, ráadásul emellett még önélező képességet is magáénak tudhat. Nemesfémekhez, rozsdamentes acélokhoz ajánlott.
  • Szilícium-karbid: Ennek az anyagnak erős a koptató hatása, viszont acélokkal reakcióba lép. A fekete változata 98%, a zöld pedig 99,5% tisztaságú, bátran használhatjuk őket betonhoz és kőhöz is.
  • Kerámia: Mivel ez egy kifejezetten kemény szemcsetípus és önélező képessége is van, nagy lehordás jellemző rá. Alkalmazható króm és nikkeltartalmú acélokhoz, ötvözetekhez, inoxhoz is.

Fibertárcsák finomsági fokozat szerint

  • Durva csiszolási munkákhoz P40-P80 finomságú tárcsákra van szükség
  • A csiszolás utólagos tisztításához a P100-P120 változatok megfelelőek
  • Véglegesítéshez a P150-P320 finomság között sokféle verzió szóba jöhet

Ez alapján jól látható, hogy a tárcsák finomsága függ a pontos céltól, ez azonban önmagában nem elég, mivel a különböző anyagok más-más finomságot kívánnak. Figyelembe kell vennünk tehát azt is, hogy milyen anyaggal fogunk dolgozni, és a két szempont együtt fogja megadni a választ a finomság kérdésére. Ha megvan a tökéletes csiszolótárcsa, a kérdés már csak az, hogyan használjuk okosan.

csiszolótárcsa, Fíbertárcsa

A tárcsák hosszú élettartamának titkai

Meggyőző tulajdonságaik ellenére a fibertárcsáknak is vannak gyenge pontjai; érzékenyek a nedvességre, valamint a hőre. Annak érdekében tehát, hogy sokáig számíthassunk egy-egy jól megválasztott munkaeszközre, két dolgot tehetünk:

  • Kerüljük az egy helyben csiszolást és a túl erős nyomást is, mivel mindkettő túlhevülést okozhat, ami végső soron szemcsekitöréshez vezethet.
  • Tároljuk a tárcsákat közepes, 45-65%-os relatív páratartalmú környezetben, mert a túl alacsony és a túl magas páratartalom a tárcsák domborodását eredményezheti.

Amennyiben fibertárcsa érdekelné, nálunk a legjobb helyen jár, kínálatunkban minden feladatra talál megfelelő változatot. Szakértelmünkre szintén számíthat, otthonosan mozgunk a csiszolástechnika világában, így biztos lehet benne, hogy tudunk terméket ajánlani a célnak megfelelően és megválaszoljuk kérdéseit, ha segítségre van szüksége. Forduljon hozzánk bizalommal!

Telefon:06 30/996-43-82
E-mail:dunaholz@gmail.com